maandag 19 december 2011

How to: cadeautjes kopen

Voor wie vindt dat een week op voorhand ruim tijd genoeg is om kerstcadeautjes te kopen of voor wie aan hevig uitstelgedrag lijdt: aanschouw hier het artikel dat ik voor Dilemma schreef. Misschien leer je er nog iets uit!

Het is begin december, een tijd die voor velen gekenmerkt wordt door onmetelijke stress. Is het niet voor de examens die eraan zitten te komen, dan is het wel voor de ontbrekende cadeautjes. Want, jawel, december is de maand van Sinterklaas, Kerstmis, Oudjaar (hoewel de cadeautjes meestal pas met Nieuwjaar gegeven worden) en in bepaalde gevallen ook verjaardagen. Omdat wij weten welke hel cadeautjes kopen kan zijn, krijg je hier een aantal tips.

            Voor het lief

De meeste cadeautjes (en de leukste, de duurste …) die je zal kopen, zijn die voor je lief. Je lief is namelijk de belangrijkste persoon op de wereld (naast jezelf) en verdient niet minder dan een werkelijk perfect cadeau.
Mannen zullen het wellicht niet geloven, maar cadeautjes kopen voor vrouwen is uiterst gemakkelijk – althans vanuit ons standpunt. Met een mooi juweel zijn wij al blij. Let natuurlijk wel op dat het iets is naar de smaak van je meisje, zodat je bijvoorbeeld niet komt aanzetten met een blingblingglitterjuweel terwijl je vriendin meer van sobere dingen houdt – jezelf inbegrepen. Bespaar haar het drama en vooral de moeite om te doen alsof ze het mooi vindt en zich tegelijk af te vragen hoe ze het zo weinig mogelijk kan dragen zonder je te kwetsen.  Steek daarom voldoende tijd in de voorbereiding en ontdek haar smaak. Let wel op met ringen, want dat kan gemakkelijk een verkeerde boodschap uitdragen en voor je het weet, heb je een huwelijk te plannen of kom je erachter dat je lief serieus aan bindingsangst lijdt.
Voor mannen ligt cadeautjes kopen dan weer net iets moeilijker, de doorsnee man draagt geen juwelen. Wat kan je ze dan wel geven? Belangrijk – voor elk cadeau, overigens – is dat je achter de interesses van de ontvanger komt. Is je lief een fervent gitaarspeler met een obsessie voor Jack White? Koop hem dan iets wat te maken heeft met zijn gitaar of zijn obsessie. Drinkt je lief ongelooflijk graag thee, maar heeft hij het smaakverschil met losse thee nog niet ontdekt? Dan heb je het ideale cadeau gevonden.

            Voor de familie

Goed, je hebt het belangrijkste cadeau: dat voor je lief. Nu gaan we over naar familie. Voor je moeder, de persoon die je het leven geschonken heeft en je onvoorwaardelijk graag ziet (zelfs als je in het midden van de nacht het tapijt in de hal laat kennismaken met je alcoholinname van die avond), is niets goed genoeg. Koop haar daarom in geen geval (ik herhaal: absoluut nooit ofte nimmer) een huishoudtoestel als cadeautje. Dat werkt niet. In het slechtste geval krijgt ze een aanval van “Ben ik dan alleen hiervoor goed genoeg?” en rent ze zo de armen van haar minnaar in. Nee, koop haar liever iets waardoor ze zich weer even jong kan wanen – tot ze jouw hulp nodig heeft om uit te vissen hoe je die iPod inschakelt.
Voor je vader, met wie je ongetwijfeld veel vader-dochter/zoon-momenten had, hoef je je niet zo in te spannen. Zijn ultieme cadeau is jou gelukkig zien, liefst met een goed diploma en een lief dat zijn goedkeuring toch een beetje kan wegdragen. Wat niet betekent dat je hem niet gelukkig kan maken met wat tuinwerkspul (zo kan hij de stress van zich afplanten) of een boek waardoor hij er intellectueel uitziet.
Voor broer- en zuslief zou het normaalgezien niet al te moeilijk mogen zijn om cadeautjes te vinden. Je kent ze ten slotte al behoorlijk lang, deelt er vast wel een aantal geheimen mee en deelt bovendien dezelfde genen (of zoiets. Biologie is niet mijn sterkste kant). Broers zijn doorgaans blij met alles van Lego. Zijn ze daar te oud voor geworden, dan is iets in verband met seks altijd een goed idee. Voor zussen is het zelfs nog gemakkelijker: ofwel vind je hét perfecte cadeau, ofwel koop je oorbellen (of desnoods een bon) van de Six. 

            Voor een vriend(in)

Als het goed is, puilt je geheime cadeauverstopplaats nu uit met cadeautjes en rest je enkel nog die voor je vriend(inn)en. Het gemakkelijke hierbij is dat je meestal met andere vriend(inn)en zorgt voor dat cadeau en je je brein dus niet nog eens moet pijnigen. Brainstormen werkt doorgaans altijd.
Voor vriendinnen met een lief is iets romantisch om met twee te doen een schot in de roos – tenzij je uit betrouwbare bron vernomen hebt dat het tussen je vriendin en dat lief niet meer fantastisch gaat. In dat geval, of in het geval van single vriendinnen, is eender wat goed. Jij kent je vriendin het beste, jij weet wat ze graag zou hebben, waarvan ze droomt, waaraan ze een hekel heeft en bovenal: wat voor haar een goed cadeau zou zijn. Is het huisraad voor haar nieuwe kot? Een prachtig paar oorbellen dat ze wel wil maar niet wil kopen? Een boek of twee, zodat haar boekenkast nog meer uitpuilt – of gewoon een nieuwe boekenkast?
Als jongens dan een cadeau moeten kopen voor hun vrienden – wat ze volgens mijn (beperkte) inzicht in mannen niet al te vaak doen – komt het eeuwige kind in hen nog meer naar boven. Gegarandeerd zit er altijd iets bij dat naar seks verwijst (alsof jongens echt niets anders te doen hebben dan om de paar seconden aan seks te denken), zoals een pak condooms of een opblaaspop (of opblaasschaap, for that matter). Aan alle maten, soms wil je makker wel eens iets anders dan aan seks denken. Maar goed, ook hier geldt het idee dat jij hem het beste kent en dus het beste kan bepalen wat het beste cadeau zou zijn. Of het grappigste.

            Laatste hoop

In de hoop dat je nu klaar bent om schoenen of de vrije plaats onder de kerstboom op te vullen, geef ik hier nog een belangrijke tip voor de wanhopigen en cadeautjeslozen: wees creatief! Dit klinkt ongelooflijk moeilijk (en is het af en toe ook wel), maar normaal komen cadeautjes altijd wel in orde. Of onze beste vriend Google daarbij geholpen heeft of je opeens een geniale ingeving kreeg, dat blijft in het midden. Als jij en Google net ruzie hebben of die geniale ingeving maar uitblijft, kan je ook nog altijd – en dit geldt helaas alleen voor verjaardagen – een verrassingsfeestje organiseren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!