maandag 10 maart 2014

[ep] Don't Look Back

Wie het nog niet wist, kent hem waarschijnlijk niet persoonlijk, maar mijn favoriete oranjeharige vriend heeft een ep uit. Een wat, vraagt u? Een ep, extended play. En wel 24 minuten en 25 seconden lang, is 'Don't Look Back' van de enige echte Jim Cain, hier volledig te beluisteren. Hoera! (Ooit wist ik vanwaar die naam komt, maar ondertussen ben ik dat natuurlijk al lang vergeten.) Op de ep staan 6 tracks, waarvan de titelsong één van twee nieuwe is. 
Jim opent met een vleugje mondharmonica op 'Ball and Chain', iets wat nog vaker terug zal komen op de ep -- en de rest van zijn liedjes, for that matter. In het liedje kan hij uiteindelijk zijn ball & chain van zich afschudden, na helaas een paar onzuivere noten. Opbeurende teksten zijn overigens niet echt zijn ding, zoals ook blijkt uit de tweede song 'Demons'. Deze begint dan weer met een paar gitaarklanken die mooi over elkaar gemixt zijn. Een soort van eenmansorkest, zeg maar, wat vooral in nieuwkomer 'The Vision' blijkt als Jim zijn gitaar gebruikt als percussie. Like!

Can you tell me, who are these demons and why do they wear your face?

'The Road Tells Stories', een waarheid als een koe, begint met zo mogelijk nog mooier gitaarwerk dan 'Demons' en ook uit de zang blijkt de kwetsbaarheid die Jim toont als hij zingt. Ook in 'Girl From Across the River' heeft-ie het niet gemakkelijk, op zoek naar het meisje aan de overkant. Zei ik dat al dat z'n teksten niet al te opbeurend zijn? In 'Don't Look Back' speelt ene Terry (ik weet het: wat voor naam is dat eigenlijk?!) de hoofdrol, na een intro die sprekend lijkt op die van Springsteens 'Shackled & Drawn'. Niet voor niets is The Boss Jims lichtende voorbeeld. 

Kortom, wie fan is van singer-songwriters met gitaarskills, mix-skills en oranje haar, is hier zeker aan het juiste adres. Live doet hij het namelijk ook best goed, zoals hij vorige week op Filologica's Vrij Podium nog maar eens bewees -- weliswaar bijgestaan door een pianiste en bassist. Voor upcoming shows moet je op z'n Facebookpagina zijn, of 14 juni in de Zebrastraat (in Gent), waar hij het voorprogramma van (niemand minder dan) Johan Verminnen speelt. True story.

Looking for the girl from across the river?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!