maandag 19 november 2012

Van culinaire flop tot keukenprinses - if only

Ieders grootste vrees bij mijn kotavontuur was natuurlijk dat ik het simpelweg niet zou overleven - boterhammen met choco blijven ook maar beperkt aantrekkelijk. Maar zie! We zijn een viertal weken verder en ik heb gewoonweg al gekookt zonder al te veel aangebrand te hebben (*hout vasthouden*) en al bij al is het - al zeg ik het zelf - eigenlijk best gezond. Met verse groentjes, en zo. En het kan altijd nog erger...

Wat heb ik zoal klaargemaakt, vragen jullie je nu vast af. Voornamelijk pasta, eigenlijk. Da's nu eenmaal gemakkelijk: minder calorieën dan rijst en minder werk dan patatten. Ideaal, niet? Met die pasta heb ik al gegeten:
  • een sausje van mascarpone, aangevuld met (diepvries)spinazie, gerookte zalm en (optioneel) paprika;
  • comfortfood in de vorm van tomatensaus (de easy version, passata) met kikkererwten en gehakt;
  • gezond en vegetarische groentjes met een (niet zo) pittig mosterdsausje.
Scriptor 1 (of 2) besloot dat Dilemma - als lichtend voorbeeld voor de taalminnende student - minder getalenteerde kotbewoners ook een hart onder de riem moest steken door een aantal (makkelijke) recepten mee te geven. Gelukkig voor u moet u niet meteen doorklikken naar Dilemma's online stek (hoewel dat altijd sterk aan te raden is) en kan u de recepten hieronder gewoon lezen. Om ze daarna zelf klaar te maken, dat spreekt.

Couscous met kip & groentjes
  • kip
  • kerstomaatjes
  • gele paprika
  • zwarte olijven (voor je eigen gemak best zonder pit)
  • pijnboompitten
  • couscous (voorgekookt)
  • een bouillonblokje
  • kruiden: curry, oregano, peper, rozemarijn ...
Werkwijze
Voorbereiding:
  • snij de kip in stukjes; dat bakt en eet makkelijker
  • snij de groentjes in nog kleinere stukjes, maar hou de paprika apart van de rest (die moet namelijk langer garen)
Hieronder vind je wat je wanneer moet doen. Let wel op: de kip, de paprika en het water aan de kook brengen gebeuren op hetzelfde moment! Multitasken zoals het een echte keukenprins(es) betaamt, dus.

Kip:
  • bak de kip bij voorkeur in een grillpan (geen vetstof nodig)
  • voeg genoeg currykruiden toe naarmate de kip bakt
Groentjes:
  • gooi de paprika in een pan en laat rustig garen
  • voeg de rest van de groentjes toe als de paprika bijna gaar is
Couscous:
  • Breng water aan de kook. Voor de kotstudent met slechts twee vuurtjes: hiervoor kan je makkelijk een waterkoker gebruiken!
  • Als het water kookt, giet je het over in een kom (grootte hangt af van het aantal mee-eters) en voeg er het bouillonblokje aan toe. Dit klinkt banaal, maar is cruciaal: zonder extra smaakstoffen zoals bouillon of zout smaakt je couscous echt nergens naar. Favoriet van de scriptor: de wokbouillon van Piet Huysentruyt.
  • Voeg de couscous toe en laat 3 à 5 minuten rustig sudderen. 
Afwerking:
Ook de pijnboompitten mogen er in, om dit alles een extra toets te geven. Dat mogen ook cashewnoten of iets in die trant zijn: in Almería (Andalusië, dus bijna Marokko) voegde de plaatselijke keukenprinses bijvoorbeeld amandelen toe aan het gerecht. Voeg wat oregano en rozemarijn toe. Als de kip klaar is, mag hij ook in de wokpan en meng je het geheel wat alvorens er peper over te doen. Serveer en bereid je voor op een smaakexplosie.

Vegetarische pastasalade
  • pasta, bij voorkeur spirelli tricolore
  • drie kleuren paprika
  • courgette
  • champignons (optioneel)
  • tomaat
  • appel
  • groene & zwarte olijven (voor je eigen gemak best zonder pit)
  • mozzarella
  • kruiden: oregano, peper ...
Werkwijze:
Voorbereiding:
De voorbereiding van dit gerecht lijkt verdacht goed op die van het vorige gerecht: snijd alle groentjes (en de appel ook) in hele kleine stukjes.

Eigenlijke werkwijze:
Zet een pot op het vuur met water en breng hem aan de kook. Voeg zeker grof zeezout of bouillon toe om de pasta wat extra smaak te gunnen. In je wokpan begin je met het garen van de paprika. Al snel voeg je de courgette toe, na een tijdje ook de champignons en pas daarna de tomaat, de olijven en de appel – zeker die laatste geeft het gerecht een frisse toets. Wanneer de pasta klaar is (moet intussen toch bijna het geval zijn), giet je het af en voeg je het toe in de wokpan. Kruid er vervolgens maar op los. Als het bijna klaar is, voeg je ook nog de mozzarella toe en doe je het deksel even op de wokpan. De mozzarella zal zachtjes smelten en je zal niet weten wat je proeft.

Kaastaart (4 personen)
  • 150g speculaas
  • 2 theelepels gesmolten boter
  • snuifje suiker
  • 500g ricottakaas
  • 200g room
  • 2 eieren
  • 150g suiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • snuifje kaneel
  • verse frambozen, aardbeien ...
  • (bosbessen)confituur
Werkwijze:
Bodem:
Zet de oven aan op 180 graden. Stamp de speculaas fijn tot ze helemaal korrelig is. Voeg ze toe aan de bodem van je bakvorm. Smelt wat boter (of gebruik de vloeibare variant), voeg wat suiker toe en zorg dat het geheel in elkaar overloopt. Steek dit twee minuutjes in de oven en haal het er dan terug uit. Laat de oven wel nog aanstaan. Aanschouw: je bodemlaag!

Vulling:
Meng de ricotta, de room en de eieren in een grote mengkom. De volgorde doet er weinig toe. Zorg er wel voor dat je naar één kant blijft roeren, bijvoorbeeld enkel wijzerzin. Voeg de suiker toe, de vanillesuiker en giet indien gewenst een minibeetje kaneel in het beslag. Zorg dat alles mooi glad is, en giet het geheel af in de bakvorm met de bodemlaag van speculaas. Zet vervolgens een kwartier tot een halfuur in de warme oven en laat het wat afkoelen. Nu mag de oven wel uit.

Afwerking:
Versier de kaastaart met stukjes framboos en aardbei, en gebruik wat confituur om de taart helemaal af te werken.

SMAKELIJK!

*Vergeef me het gebrek aan foto's, doorgaans heb ik altijd te veel honger om geduldig een mooie foto te kunnen nemen van mijn eten. Maar neem het van mij aan: het ziet er altijd erg smakelijk uit!
**Voor wie geïnteresseerd is: mijn inspiratie haalde ik uit Studentenkookboek met katerkost, examenkost & troostkost van Standaard Uitgeverij en samengesteld door Els Bruynseels. En nee, het recept voor Hangover Hamburger heb ik nog niet nodig gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!