donderdag 24 november 2011

Het verrassingseten

Voor het verrassingsfeestje van het lief, besloot ik om te gaan voor desserts. Daar ben ik nu eenmaal veel beter in dan in niet-zoete hapjes, dus de keuze was snel gemaakt. Omdat ik en schatten echt niet samengaan, zorgde ik zelf voor Kinder Bueno-muffins en een brownie, en liet ik de gasten ook zelf iets van eten (of drinken) meebrengen. Zij mogen ook een bijdrage leveren aan het feest. 

De Kinder Bueno-muffins (idee/recept gehaald van hier) zijn eigenlijk doodgemakkelijk om te maken. Je maakt gewone vanillemuffins (zulke recepten vind je overal) en gooit er op het einde (maar voor ze de oven in gaan) nog wat Kinder Bueno's in. 4 repen voor een portie muffins (zijnde 12) is een goed gemiddelde. Dat had ik nog niet door toen ik ze maakte met zuslief, dus zitten er 6 repen in op 24 muffins. Woops.
Als de stukjes Bueno erin zitten, laat je de mixer nog even los op het deeg (tenzij je je armspieren zelf wil testen), zodat de stukjes kleiner worden. In de oven et voila!

De brownie is een ander paar mouwen. Ik maak de zogenaamde USA Brownies van den Jeroen en die zijn lekker. 
U hebt nodig:
  • 250g boter
  • 200g pure chocolde
  • 4 eieren
  • 300g suiker
  • 60g patisseriebloem (dus geen zelfrijzende)
  • 80g cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • optioneel: 20g br√©siliennenootjes (tenzij een van de gasten allergisch is aan noten, natuurlijk)
U doet:
  • Smelt de boter en de chocolade au bain marie. Goed mengen en als alles goed ging, lijkt het op een soort van gesmolten chocoladeboter.
  • Gooi in een andere kom de eieren en de suiker bij elkaar en klop ze luchtig op. 
  • Giet de gesmolten chocoladeboter bij het eiermengsel en meng.
  • Gooi daar de bloem (gezeefd), de cacaopoeder en de bakpoeder bij, en mengen maar! Normaalgezien krijg je dan een (redelijk vloeibaar) mengsel.
  • Ondertussen is de oven bijna voorverwarmd op 180° en kan de brownie er bijna in.
  • Smeer je bakplaat (maximaal 30cm op 30cm, anders ie je brownie wel heel dun) in met boter en leg er wat bakpapier op (wat is relatief: voldoende papier zodat de hele bakplaat bedekt is). Met aluminiumfolie zou het ook moeten lukken, maar dan is een laagje bloem tussen de boter en de folie geen overbodige luxe.
  • Giet het browniemengsel in de bakplaat, zorg dat het overal gelijk verdeeld is en zet het boeltje in de oven. Als je voor de br√©seliennenootjes gaat, strooi ze er dan op voor je het boeltje in de oven zet.
  • U heeft nu 25 minuten de tijd om de krant te lezen, volgens Jeroen Meus. Bij mijn oven is de brownie echter pas ideaal (= niet uitgedroogd, maar ook niet meer lopend) na 35 minuten, dus het is wat zoeken. 
  • Als de brownie zo klaar mogelijk is, laat hem dan afkoelen in de bakplaat voor je hem er (met bakpapier en al) uithaalt en op een bord presenteert (al dan niet met kaarsjes).
Als Jeroen Meus die het uitlegt je meer aanstaat, de aflevering van Dagelijkse kost kan je hier bekijken. 

Qua drank zijn we niet zo extreem gegaan: een vriendin had nog een karton wijn over van haar verrassingsfeestje, de medeplichtige ging om pintjes (voor de jongens, haja) en we besloten ook nog een fijne alcoholvrije cocktail te maken (Bull's Eye, basically fruitsap (bij voorkeur versgeperst), Canada Dry-achtig spul, rietsuikersiroop en citroenschijfjes) (als je hem googelt, kom je bij allerlei andere cocktails uit... Kan ook inspirerend zijn) en een fles cola te voorzien voor het feestbeest. 

1 opmerking:

  1. Wijn? Pintjes?
    Wij moeten ook eens cake en een dikke vette brownie maken!

    BeantwoordenVerwijderen

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!