donderdag 21 april 2011

Oh, la belle


Maandag, ondertussen ook alweer een halve eeuwigheid geleden, besloten mama en ik onszelf te trakteren op een dagje Rijsel (Lille, voor de Franstaligen). Toen er, zelfs om 10u45, nog verrassend veel parkeerplaats was in 'onze' parkeergarage (l'Opéra, voor de geïnteresseerden), besloten we in het vervolg niet meer in alle vroegte te vertrekken. We begonnen aan onze vaste route, die ons eerst door oud-Rijsel leidt. Daar heb je allerlei leuke juwelenwinkeltjes en idyllische bakkerijtjes met namen als Honey & Pie. Het enige nadeel van maandagochtend naar Rijsel te gaan, is dat die leuk juwelenwinkeltjes dicht zijn, vaak de hele dag en anders tot 14u. In de oude buurt heb je ook dure winkels, zowel voor kleren (Ralph Lauren e.d.), maar ook voor juwelen (Reminiscence bijvoorbeeld, maar wel hele mooi & vooral leuke juwelen!). Verder vind je La droguerie, de hemel op aarde voor wie zelf graag juweeltjes maakt. Rekken vol glazen potten met allerlei knopen of pareltjes of dergelijke in alle soorten en maten vind je daar! Sinds kort hebben ze er ook stofjes, naast hun assortiment wol en linten.


Daarna kwamen we op de Markt van Rijsel, waar en winkelcentrum huist met onder meer de Fnac, maar interessanter Le Furet du Nord, een gigantische boekenwinkel met een eigen afdeling Engelse boeken (voor de mensen zoals ik). Er is ook een Universe de jeunesse, waar je kindjes met een gerust hart kan achterlaten, of een volledige verdieping met schoolgerief. Uitkomend op de Markt heb je ook een straatje waar bijna alle restaurants zitten. Het eerste aan de rechterkant, als je van de Markt komt, heeft trouwens lekkere broodjes...

Wanneer je dan verdergaat en de winkelstraten induikt, kom je daar de typische kleren- en andere winkels tegen. Gelukkig voor de winkelliefhebbers is er ook een exemplaar van Galeries Lafayette, een soort Inno maar dan groter en Franser. Sinds kort is er, naast die Galeries, ook een winkel van maar liefst twee etages van het hippe, Spaanse merk Desigual. Yes!

Rijsel is een beetje Parijs, maar dan in het klein. Zo vind je er, met wat geluk, ook hippe, bijna echte Parisiennes terug. Dames met hippe (bij voorkeur) rode sandaaltjes, een jeans en streepjes vanboven, met een hipp(i)e tas (met bloemetjes), haar elegant in de warm en rokend als een schoorsteen. Lunch is voor deze dames niet meer dan een kop koffie. Brood en pasta zijn doodzondes, hoewel ze eerder van overmatig tabakgebruik zullen sterven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!