dinsdag 26 augustus 2014

Grand Canyon & Monument Valley

Deze trip down memory lane voert ons langs Sedona naar de Grand Canyon (de enige echte!) en daarna naar Monument Valley. Het waren twee bewogen dagen voor we in Page aankwamen, maar gelukkig was het geen 40° meer en konden we weer dingen doen. (In retrospect heb ik een beetje heimwee naar die 40°, want dat waren tenminste normale temperaturen voor de tijd van het jaar -- in Arizona althans. Kom terug, zomer!)


Van Phoenix naar de Grand Canyon (de South Rim) passeer je eigenlijk voorbij Sedona, dus besloten we daar ook maar te stoppen. Sedona ligt in Red Rock County, wat ons alvast een voorsmaakje gaf voor Monument Valley -- maar laten we wel wezen, veel van Arizona bestaat uit red rocks, dus vraag me niet waarom dit zo speciaal is. Daar Sedona ook nogal toeristisch is en wij vanaf nu de toerist zouden uithangen, besloten we naar Tlaquepaque te gaan, een soort van outdoor winkelcentrum met veel kleine winkeltjes van kunstenaars. Souvenirs: check, dus. Gelukkig was het er ook heel mooi wandelen, en na twee weken vindt een mens het al eens fijn om geld te kunnen uitgeven aan niet-levensnoodzakelijke dingen zoals eten en benzine.
Uiteindelijk kwamen we dan bij de South Rim van de Grand Canyon, alwaar we eerst gingen tanken omdat we plots bijna zonder benzine zaten. Kan gebeuren. De Grand Canyon is wat het is, een reusachtige canyon die zo groot is dat je amper beseft hoe groot hij precies is. Het is indrukwekkend, maar achteraf gezien zijn er eigenlijk wel mooiere dingen te bezoeken. Naar Southwest USA gaan zonder de Grand Canyon te doen, is natuurlijk ook geen optie. 
Grappig: herten lopen daar vrij rond op de parking en staan onverstoord te eten als er auto's willen passeren. En naast de beren (!) die we nog zullen zien, zijn er nog veel dieren die daar gewoon tussen de mensen paraderen. Cool.
Na een deugddoende nacht in Flagstaff (aan de Route 66!), waar zowat alle toeristen slapen voor of na de Grand Canyon, lijkt ons, trokken we op pad naar Monument Valley. Veel westernfilms zijn daar opgenomen, en toevallig of niet zagen we 'Wild Wild West' de dag nadien op tv -- óók daar gefilmd. Monument Valley, dus, waarvan we eerst de ingang niet vonden en dus een mijl of vijf doorreden voor we beseften dat we de ingang wellicht al lang voorbij waren. Kan gebeuren. In tegenstelling tot de andere nationale parken kan je hier niet in met je annual pass en betaal je $20 per auto. 

Nog in tegenstelling tot andere parken is dat de wegen hier niet verhard zijn en je dus op zand rijdt. We dachten dat George het wel zou aankunnen, én hij had het ook aangekunnen ware het niet dat ik me per ongeluk in het zand had vastgereden (kan gebeuren) en een reisgenoot bij de reddingsmissie merkte dat de auto lekte. Uiteindelijk bleek het gewoon de airco te zijn (wisten wij veel), maar toen schoten allerlei doemscenario's door onze hoofden en besloten we, twee mijl in het park, dat we misschien beter rechtsomkeert zouden maken. Veel hebben we dus niet gezien, maar wát we gezien hebben, was alvast meer dan de moeite waard voor de omweg. Dit moet ik de volgende keer dus zeker opnieuw doen!

Protip: rij niet met een (te) zwaar beladen auto in Monument Valley -- en huur gewoon een jeep, als het even kan, of ga mee met de indianen in hun jeep. Ook handiger om foto's te maken.

2 opmerkingen:

  1. Zucht, ik zou zo weer terug willen... Jammer dat je niet alles van Monument Valley gezien hebt, zeker doen de volgende keer! Ik vond het één van de mooiste parken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yup, dat leek inderdaad zo! En voor de volgende keer weet ik de ingang toch al zijn ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!