vrijdag 21 februari 2014

[tv] Vlaamsch

Net zoals ik niet graag Nederlandstalige boeken lees -- wat niet zo handig is als je Nederlands studeert -- kijk ik ook niet graag naar Nederlandstalige series (of films, for that matter). Er is er welgeteld één die ik volledig (de volle tien afleveringen) heb uitgekeken, en daar begon ik mee om te zien hoe het hoofdpersonage het eraf bracht, als oude jaargenoot van mij. 

Bron
Die serie in kwestie is natuurlijk Quiz Me Quick, over verschillende personages die quasi per ongeluk en helemaal niet zo bedoeld samen in een quizploegje terechtkomen. Er is de norse Roger, die meteen mijn hart stal en al zeker naar het einde toe, als hij zijn jeugdliefde terug tegenkomt. Er is de vreselijk vervelende Armand, die voor mijn part in de goot mocht blijven liggen. Dan zijn er nog de ietwat sullige Luc en de vreemde Lennon, en natuurlijk Nick, de man die de hele boel bij mekaar houdt. Dat Bart De Pauw het scenario (mee)schreef, was natuurlijk een goede zaak. Zo krijg je geweldige oneliners en een verhaal dat de moeite is om te blijven kijken (in tegenstelling tot bepaalde andere Vlaamse series). 

Meer Bart De Pauw was er vroeger Buiten de zone, meteen de eerste cultserie waar ik naar kijk. Ondertussen is het misschien net iets té cult geworden voor mij, hoewel koffiekoeken nog steeds een speciale betekenis hebben. Vlaamse genialiteit ten top en Woestijnvis avant la lettre is natuurlijk Alles kan beter, een ware goudmijn voor leerkrachten Nederlands. Ze zouden dat beter eens heruitzenden in plaats van die eeuwige FC De Kampioenen, we kunnen er alleen maar slimmer van worden en Oppersnor nog meer adoreren. Woestijnvis après la lettre is dan weer Neveneffecten, die van alles hebben gemaakt, maar ik heb enkel Basta gezien -- wat natuurlijk niet echt een serie is. Vlaamse onderzoeksjournalistiek op een grappige doch interessante manier brengen en dan nog iets bereiken, het moet de natte droom van elke televisiemaker zijn. Ook die paar afleveringen van Code 37 die ik toevallig zag, konden me wel plezieren, maar ik ben thuis helaas niet de baas over de afstandsbediening. Ik wacht wel op de herhalingen.

Natuurlijk zullen er nog wel goede Vlaamse tv-series zijn die een gat in mijn cultuur veroorzaken, zoals de vaak aangehaalde De collega's, de alom geroemde Van vlees en bloed of De parelvissers, of programma's als Wat als? en Safety First die al in de prijzen gevallen zijn. Wat me gewoon het meeste stoort bij Vlaamse series -- naast het gebruikelijke gebrek aan een deftige plot -- zijn de dialecten. In een serie als Eigen kweek, die zich diep in West-Vlaanderen afspeelt, spreekt de helft van de acteurs West-Vlaams, maar niet plat genoeg om overtuigend te zijn, of Antwerps. Doesn't make any sense. Ik studeer natuurlijk Nederlands, dus ik let daarop, en ik veronderstel dat Amerikaanse acteurs ook vaak met een 'verkeerd' accent praten -- maar ik studeer geen Engels, dus dat zou ik niet weten. Nu ja, gelukkig zijn er genoeg Amerikaanse series om me mee bezig te houden. 

2 opmerkingen:

  1. Haha, basta is echt zalig en natuurlijk wat als.. Nu is mijn favoriete vlaams toch wel de ideale wereld, of tegen de sterren op :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kijk ook bijna nooit Vlaamse series, niet per se omdat ik ze slecht vind, maar gewoon omdat het er niet van komt. Ik heb helemaal geen zin om iedere week op een vast moment voor de tv te gaan zitten en ze zijn niet zo makkelijk te downloaden als de Amerikaanse series. Ik zou nochtans wel graag eens naar Vlaamse Velden of Van Vlees en Bloed kijken. Niet dat ik wakker lig van dat gat in mijn cultuur, ik vul dat op met wat Amerikaanse series (Grimm is mijn nieuwe favoriet :D)

    BeantwoordenVerwijderen

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!