zondag 10 maart 2013

Great Expectations

Afgelopen maandag, ondertussen ook alweer een eeuwigheid geleden, organiseerde Filologica nog eens een uitje: een (exclusieve) avant-première van Great Expectations (ja, naar het boek van Charles Dickens), mét gratis drankje achteraf. Als zware letterkundefanaat (ha-ha) besloot ik toch maar te gaan. Maar best, anders wist ik helemaal niet dat het hoofdpersonage (eenmaal opgeknapt) massa's hard lijkt op een van de cultuurpraesessen. Zijn reactie: "Whooooaaa!". 


Het (ingewikkelde) verhaal heeft vanalles te maken met veel geheimen, die allemaal ineens onthuld worden. Toch in hetzelfde kwartier of halfuur. Daarvoor wordt een jongere, Pip, onder de hoede van een rijke stinkaard genomen, bij zijn schoonbroer weggehaald om in Londen opgevoed te worden tot gentleman. Die rijke stinkaard heeft namelijk hoge verwachtingen (hem je 'm? Heb je 'm?) voor hem, die helaas niet ingelost worden. Na alle onthullingen en nog wat avontuur later, blijkt dat zijn geld op is en dan gaat ie maar terug naar z'n schoonbroer om daar als smid te werken.

[Niet klagen over spoilers, het is een klassieker. Iedereen zou moeten weten waarover het gaat.]


De plot vond ik maar raar, maar ik heb het boek dan ook niet gelezen. Na het bekijken van de film heb ik besloten dat 'k dat waarschijnlijk dus ook nooit ga doen. Heel vreemde film, maar de landschappen (zeker  waar Pip als jongetje woont, ergens aan de kust) zijn prachtig in beeld gebracht. Ook de outfit van Helena Bonham Carter (Miss Havisham, voor de kenners) vind 'k wel iets hebben. Verder zaten wij daar vooral met een groot WTF-gevoel, maar het is niet dat de film slecht is of zo. Ik vind alles ook wel goed geacteerd, mocht dat een motiverende factor zijn voor jullie. Als je van spannende kostuumdrama's houdt, ga dan maar kijken. Wees wel geduldig, het wordt pas na een uur of zo echt interessant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!