maandag 18 februari 2013

Land van zon & palmbomen

Eerst even ter verduidelijking: I'm well aware dat er nog andere landen zijn waar de zon op dagelijkse basis schijnt en er palmbomen groeien. Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat hier om Marrakech, de stad van slangenbezweerders en aapjes, in een land van zon en palmbomen. 
Palmbomen!
Tijdens onze acht dagen aldaar ben ik verslingerd geraakt aan palmbomen. Ik denk dat ik van elke palmboom  die we tegenkwamen minstens één foto heb. Want als er palmbomen zijn, is het er doorgaans goed weer. En als het ergens goed weer is, ben ik tevreden. Zo was ik ook extatisch toen ik de eerste keer de luchthaven van Barcelona buiten stapte en daar een hele rij palmbomen zag staan. I have a thing for palm trees

Over de tijd tussen het moment van extreem vroeg opstaan en het aankomen op het Djemaa el Fna-plein valt niet zoveel te vertellen. En dan kom je dus aan op dat plein. Een plein vol met kraampjes en vooral mensen. Veel mensen. Slangenbezweerders, met cobra's die toch kleiner waren dan ik had gedacht. Mannen met aapjes op hun schouders in de hoop dat naïeve toeristen in hun val trappen. Daar liepen wij dan tussen, zwetend in onze winterkleren en rollend met onze valiezen, allemaal in een rijtje achter de reispreses aan.

Djemaa el Fna
[Onze reispreses die dat trouwens heel goed heeft gedaan! Om haar te bedanken hebben we ook zo'n typische lamp gekocht. Als dat niet lief was van ons. Ik ben wel benieuwd of hij heelhuids in België is geraakt...]

Wat hebben we daar nu allemaal gedaan? Vooral veel & goedkoop gegeten (anderhalve euro voor een omelet: check!) (niet dat ze daar euro's hebben, obviously), in de zon gezeten en af en toe ook iets bezocht. Zoals daar zijn: paleizen, musea (waarbij de gebouwen eigenlijk mooier waren dan de collectie zelf) en natuurlijk een hamam (voor de West-Vlamingen: Goame no de hoamam?). Ook gingen we naar een moskee (om die van buitenaf te bewonderen), een synagoge (die we van binnenaf konden bewonderen) en een tuin of twee, waaronder Le Jardin Majorelle. U weet wel, die van Yves Saint-Laurent. Denk palmbomen, cactussen en blauw.

Bezoeken
En, oh ja, de woestijn hebben we ook bezocht. 't Is te zeggen. Sommigen van de groep zijn op tweedaagse excursie geweest (inclusief dromedarisrit tussen de bus en de slaapplaats), ik hield het bij een dag. Ik had namelijk niet genoeg kleren mee om een nacht in de woestijn te overleven. Maar zelfs die ene dag was ook zeer de moeite! Eerst een paar uur door het Atlasgebergte rijden, dan Aït Ben Haddou bezocht (Unescowerelderfgoed en mooi!), een spaghetti gegeten (tot grote vreugde van ons allemaal - eens geen couscous of tajine!) en doorgesjeesd naar Ouarzazate, alwaar ik nog het Musée du Cinema heb bezocht en daar mijn persoonlijke gids kreeg.

Het begin van de woestijn & het Atlasgebergte
Met andere woorden: het was superzaligfantastischdemax. Ik kan niet wachten tot ik nog eens naar Marokko kan om dan de rest van het land te zien. Nog meer palmbomen! Nog meer zon!
Le Jardin Majorelle (met huis van YSL)
Tips & tricks!
 • Het klinkt vreemd en eigenlijk is het erg, maar een (of meer) man(nen) in de groep kan zeker geen kwaad. Berberssprekende mannen zijn een nog groter pluspunt (Moroccon price for you!), maar die vind je natuurlijk niet zomaar.
 • Alles is daar ongelooflijk goedkoop (10 dirham is ongeveer €0,90), wat het natuurlijk wel gevaarlijk maakt om af en toe ietsje duurder te gaan waardoor je toch veel geld hebt uitgegeven. Maar who cares, op vakantie mag dat.
 • In de souks (en eigenlijk overal als je iets non-food wil kopen) geldt maar één regel: afdingen! Het is niet leuk voor ons, waarschijnlijk ook niet voor hen, maar tenzij je opgelicht wil worden is het wel een must.
 • Op het Djemaa El Fna-plein zijn kraampjes 42 (superlekker versgeperst fruitstap) en eetkraampje 115 (lekker eten voor weinig geld, en met een goeie afdingtactiek is je drank zelfs gratis) onze vaste hang out spots geworden.
 • Niemand van onze groep had last van verkeerde effecten van kraantjeswater, maar voorzichtigheid blijft wel aangeraden. 
 • Vraag je internationale paspoort tijdig aan, boek je vlucht en gaan met die banaan!

3 opmerkingen:

 1. Ziet er fantastisch uit - en klinkt ook fantastisch! Ik heb een lichte couscousverslaving, dus ik begin nu serieus te denken dat ik ook eens naar Marokko moet :) (elke dag couscous of tajine! geweldig!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs zonder zo'n verslaving is het meer dan de moeite! :D

   Verwijderen
 2. zei je nu "te weinig kleren"? :p

  BeantwoordenVerwijderen

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!