woensdag 5 oktober 2011

Frustraties (studentenversie)

Nu het academiejaar alweer een week (excuseer, acht dagen) oud is, is de spanning van alle nieuwheid eraf en steken de eerste frustraties de kop op. U vraagt zich vast af wat er zo frustrerend kan zijn aan het leven van een student dat - laten we wel wezen - voor de meerderheid voor het merendeel uit feesten bestaat. Onder feesten versta ik ofwel zoals vroeger wel eens gedaan werd, een gewoon, beschaafd, volwassen, simpel feestje geven ofwel zuipen tot je er (bijna) bij neervalt (ofwel een combinatie van de twee, i.e. een feestje waarop je volledig losgeht met slechts een beperkte hoeveelheid alcohol in je bloed), maar dat even terzijde.

Typische studenten verplaatsen zich doorgaans met de fiets, vooral wanneer ze op kot zitten of in de buurt wonen. De Coupurerijdende, fietsende, vaste bewoners van Gent is het misschien al opgevallen dat de fietsenteller aan de Coupure sinds vorige week dubbel zoveel fietsen moet tellen dan voorheen. Ook de automobilisten mogen sinds kort hun geduld opnieuw bovenhalen, maar ze zijn niet alleen. Fietsers die - zoals ik - ook wel eens in Gent komen buiten het academiejaar ergeren zich ook aan de nieuwe lading fietsers. Of misschien veralgemeen ik mijn persoonlijkheden nu te veel, maar soms is het verschrikkelijk. Aan de andere kant, het is ook handig als je je in grote massa's kan verplaatsen (denk ook aan de pingu├»ns van De Lijn) op kruispunten en zo de auto's een beetje pest. Muhahaha. Een ding wil ik wel even meegeven: fietsers: leer kijken. 

Wanneer de met de fiets verplaatste studenten (of studenten van een andere soort, namelijk die van het openbaar vervoer - de horror) dan aankomen op hun campus naar keuze zijn de frustraties nog niet voorbij. Ofwel is de toegang tot het gebouw op verdwaalbare afstand van de toegang tot de campus (zo zijn daar het UZ en De Sterre) ofwel wordt de toegang tot het gebouw gewoonweg versperd door traphangende studenten (aan de Blandijn bijvoorbeeld, om maar iets te zeggen. Om het daarover nog even te hebben: ik snap dat de zogenaamde Trabla een monument is in de geschiedenis van de Gentse taal- en wijsbegeerteafdeling, maar sommige studenten gaan ook effectief naar de les in plaats van cool te doen alsof. Op zijn minst een deur bereikbaar houden voor leergierig volk zou dan - vind ik persoonlijk - wel vriendelijk zijn.) 

Voor de studenten die op tijd in de aula geraakt zijn en plaats gevonden hebben, begint dan de voortdurende dans van "Wil je even rechtstaan zodat ik kan passeren?". Een ware verschrikking. Ik ben er nog niet volledig uit of het beter is op het einde van een rij te zitten (goed voor je beenspieren) of in het midden (leuk om anderen te pesten), maar voorlopig gaat mijn voorkeur toch uit naar het einde van de rij. Extra vervelend wordt het natuurlijk wanneer een middelrijse student zijn blaas niet langer onder controle kan houden (een gevolg van het bovenvermelde zuipgedrag?) en tijdens de (onwaarschijnlijk interessante) les de rij moet storen. 

Als iedereen dan uiteindelijk zit en de knop van "feestbeest" naar "student(e)" heeft omgedraaid, kan de les nog niet beginnen. Er zijn namelijk eerst nog een hele reeks aankondigingen van alle mogelijke studentenverenigingen (er bestaat zoiets als internet waarop geïnteresseerden alles kunnen opzoeken over cocktailavonden en sportevents). Is het dat niet, dan is er wel een microfoon die dienst weigert, een powerpoint die verkeerd blijkt te zijn of een volumeknop die blijkbaar onvindbaar is. Mind you, dat was nog maar de eerste week...
Alles bij elkaar beloven het boeiende maanden te worden! Maar voor we nog maar kunnen denken aan de volgende zomervakantie, moeten we eerst de lessen overleven. Ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!