zaterdag 20 oktober 2012

Home sweet home

[In Dilemma schrijf ik dit academiejaar vijfjaarlijks (of zesjaarlijks, mocht er een zesde nummer komen) over mijn leven op kot. Gezien de eerste Dilemma nu al een tijdje uit is en niet iedereen van mijn trouwe lezers toegang heeft tot het meest fantastische boekje dat ooit op de Blandijn werd uitgegeven, zie hier: aflevering 1 - met foto's.]
Mijn kot - algemeen beeld
Het is zover. Het nieuwe academiejaar staat voor de deur en je hebt de sleutel tot je eigen plek, de sleutel van het heiligdom waar je dit jaar zoveel zult beleven – en helaas ook de plaats waar je zwoegend boven je cursussen de dag zit te verwensen dat je de Blandijn binnen ging. Omdat het leven op kot niet altijd even gemakkelijk zal zijn en wij onze trouwe lezers niet in de kou laten, krijg je dit jaar in elke Dilemma een handvol tips, tricks en andere interessante weetjes van ondergetekende, toekomstig kotexperte.

Omdat een vrijwel lege kamer ook maar saai is en je je toch een beetje thuis wil voelen op je kot, gaat deze eerste aflevering over het inrichten van je kot. En ja, we snappen dat het voor de mannelijke studenten misschien veel gevraagd is om verder te lezen, maar er komen nog wat ‘mannelijkere’ afleveringen. Beloofd. (En ja, ondergetekende beseft dat dit ongelooflijk stereotiep is van haarzelf. Dus heren: jullie mogen ook gerust verder lezen! En dames voor wie dit onderwerp minder interessant is, er komt meer.)

Studeerhoek - mét foto's!
De inrichting van je kot, je nieuwe toevluchtsoord, dus. Naast de logische dingen die je zeker op je kot moet hebben – om maar wat op te noemen: een bureaustoel als je een bureau hebt staan of een matras als je een bed hebt staan – zijn er nog meer dingen die van je kot een thuis kunnen maken. Het meest voor de hand liggende om je kot te verpersoonlijken zijn natuurlijk foto’s. Geprinte foto’s, welteverstaan, gezien het toch niet zo handig is om je smartphone tegen de muur te hangen en daar een diavoorstelling van je favoriete Instagramfoto’s te laten afspelen. Die foto’s kan je op allerlei manieren integreren: je kwakt ze gewoon tegen de muur, met punaises, van die gommetjes of superlijm, als je een blijvende indruk wil nalaten. Een andere mogelijkheid is het gebruik van kaders of andere fotohouders, die je kot meteen nog wat persoonlijkheid geven. Of je kan natuurlijk je creatieve zelf wezen en iets doen met, we zeggen maar wat, een (vlaggen)slinger en miniwasknijpers.

Kookhoek - mét muurdecoratie!
Als je echter een beetje Einzelgänger bent en alleen foto’s van jezelf ophangen ook maar vreemd overkomt: er zijn nog manieren om je persoonlijkheid tot uiting te laten komen. Om te beginnen kan je voor andere muurdecoratie zorgen, zoals hippe posters, mooie klokken of – indien gewenst – wandtapijten. Daarnaast kan je een statement maken met je servies. En tenzij je van plan bent om uit je kookpotten te eten of elke dag de plaatselijke horeca te steunen, zul je servies nodig hebben op je kot. Je kan gaan voor bollen of strepen, romantische bloemetjes of een knalkleur zoals oranje. Of je bewijst dat je veelzijdig bent en gaat voor een combinatie van voorgaande mogelijkheden. In hetzelfde rijtje van servies vinden we ook beddengoed en kussens. Veel kussens geven daarnaast ook de mogelijkheid tot een onvervalst kussengevecht en kunnen in geval van nood altijd gebruikt worden om ongewenste (achtpotige) indringers te verwijderen.

Ontspanhoek - mét zeteltje!
Het enige wat je kot echt als een thuis zal doen aanvoelen, zijn natuurlijk de kleine dingen des levens. De banaan die halfvergaan in een hoekje ligt te rotten. De cursus die je uit frustratie net niet uit het raam hebt gegooid. De laptop of andere elektronische snufjes waar je dagelijks uren op slijt. Het stapeltje kleren waarvan je hoopt dat je bezoekers het zullen negeren. De vuile vaat waar je morgen vast en zeker werk van zal maken. Maar vooral: de vele (nieuwe) vrienden die ervoor zullen zorgen dat je je nooit alleen zult voelen. En mochten er toch momenten van eenzaamheid opduiken, dan is er nog altijd Dilemma.

[En dan nog eentje, om een volledige impressie te geven!]
Opberghoek.

1 opmerking:

I'd love to hear what you think, dus laat gerust een berichtje achter!